Geschiedenis

Juli 1934

Een groepje toneelspelers van toneelvereniging Nut en Genoegen, die ’s winters oefenden voor toneel, vonden het leuk om ook iets te ondernemen in de zomermaanden. Er was toen al wel een voetbalvereniging, maar daar konden destijds nog geen vrouwen aan meedoen. Dus werd er gekozen voor korfbal. De heren Ab Meinema, Ep Palsma en Kees Posthumus kwamen bijeen en richtten de Korfbalclub Wees Kwiek op.

Er werd vlak na de oprichting gespeeld in Niebert op het terrein van Willem Kopinga. Maar dat mocht niet van de bond, het was namelijk een stuk land met ronde akkers. Daarna hebben we gespeeld op het land van Piersma, tegenover Smederij Dijkhuizen. In die dagen hadden mannen als clubcafé ‘de Houten Hemel’. Vervolgens werd cafe’ In de Klaver’ het clubhuis en werd er gespeeld ten oosten van de Klaver op het terrein van de familie Posthumus. Toen deze familie ging verhuizen moesten de mannen weer opzoek naar een andere locatie. Dit werd het land van de familie Dijk aan de Kruisweg. Hierna, eind jaren 50, verhuisden we naar de locatie aan de Oudeweg in Nuis. Het huidige speelveld was destijds de pastorietuin. Van de Hervormde Kerk mochten we deze tuin gebruiken als korfbalveld mits we zelf de bomen gingen rooien en het veld egaliseren. Dus met man en macht werd er gewerkt om alles op te ruimen en netjes te krijgen.

Het tenue zag vroeger heel anders uit dan tegenwoordig, zwarte broek/rok, wit hemd en zwarte kniekousen met witte boord. De zwarte broek en het witte shirt zijn gebleven maar de zwarte kniekousen zijn inmiddels vervangen door witte sokken. De lengte van de broek is wat aangepast en ook de dames hoeven niet meer met wollen kousen onder hun lange rok te lopen.

Er kunnen geen reacties meer geplaatst worden.